
Delikatne białe szparagi moga być ciekawym dodatkiem do sufletu
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 50 minut
liczba porcji: 2
składniki: 
6 ugotowanych szparagów
4 jaja
100 g tartego żółtego sera
sól, świeżo zmielony biały pieprz
tłuszcz do posmarowania foremek 
przyrządzanie:
Szparagi pokroić na 2 – centymetrowe kawałki. Oddzielić baiłka od żółtek i z białek ubić sztywną pianę. Zółtka rozmącić, połączyć z tartym serem i pianą z białek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Foremki wysmarować tłuszczem, wlać masę z jaj. Do każdej foremki włożyć kawałki szparagów. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. W czasie pieczenia nie otwierać zbyt często piekarnika. Podawać natychmiast po upieczeniu, aby nie opadł.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













