Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Super-owoc awokado

Ten owoc (a nie warzywo) jest co prawda najbardziej kalorycznym spośród owoców, ale i tak przez lekarzy i dietetyków uważany jest za najbardziej zdrowy. I choć zamiast cukrów zawiera duże ilości tłuszczów powinniśmy na stałe włączyć go do naszej codziennej diety.

 

awokado2

 

 

Awokado, a inaczej smaczliwka, rośnie na wiecznie zielonym drzewie. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Według wiedzy zdobytej podczas wykopalisk szacuje się, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Owoc dojrzewa bardzo długo, przeciętnie ok. 6-8 miesięcy. Jego skład to przede wszystkim tłuszcze (w 100 g owocu jest ich aż 23,5 g, w tym przede wszystkim dobre tłuszcze jednonienasycone), a także: błonnik, węglowodany, białka; witaminy: A, B1, B2, C, E (tej jest najwięcej), PP, K i H, kwas pantotenowy a z substancji mineralnych: wapń, potas i fosfor.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Znakomicie sprawdzi się jako zamiennik masła na kanapce, a ponieważ dojrzały owoc rozsmarowuje się łatwo możemy śmiało zastąpić je w codziennej diecie bądź przyrządzić z niego smaczną i zdrową pastę. Na pewno będzie zdrowiej, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce a kwas oleinowy – w przeciwieństwie do masła – obniża poziom złego cholesterolu oraz zapobiega nowotworom prostaty i piersi.

Tłuszcz tego owocu jest bardzo dobrze przyswajalny, co ciekawe jeśli dodamy go do sałatki nasz organizm dzięki niemu przyswoi 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów. W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Dzięki zawartości sporej ilości witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy – ma działanie przeciwnowotworowe, a zawartość witamin z grupy B (wśród nich szczególnie cenny kwas foliowy) jest polecany w diecie kobiet w ciąży by zapobiegać wadom rozwojowym płodu. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na nasz wzrok dzięki zawartej w nim luteinie i zeaksantynie.

Według najnowszych badań jedzenie awokado przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimer’a, a nawet cofaniu jej we wczesnym stadium, ponieważ łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E.

Zawarte w awokado jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą zapobiegać lub odwrócić oporność insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu II a wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika w awokado pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Składniki odżywcze i enzymy zawarte w tym owocu dodatkowo zmniejszają stany zapalne w żołądku.

Na następnej stronie zobacz jak wykorzystać awokado w kuchni!