Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Super-owoc awokado

Ten owoc (a nie warzywo) jest co prawda najbardziej kalorycznym spośród owoców, ale i tak przez lekarzy i dietetyków uważany jest za najbardziej zdrowy. I choć zamiast cukrów zawiera duże ilości tłuszczów powinniśmy na stałe włączyć go do naszej codziennej diety.

 

awokado2

 

 

Awokado, a inaczej smaczliwka, rośnie na wiecznie zielonym drzewie. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Według wiedzy zdobytej podczas wykopalisk szacuje się, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Owoc dojrzewa bardzo długo, przeciętnie ok. 6-8 miesięcy. Jego skład to przede wszystkim tłuszcze (w 100 g owocu jest ich aż 23,5 g, w tym przede wszystkim dobre tłuszcze jednonienasycone), a także: błonnik, węglowodany, białka; witaminy: A, B1, B2, C, E (tej jest najwięcej), PP, K i H, kwas pantotenowy a z substancji mineralnych: wapń, potas i fosfor.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Znakomicie sprawdzi się jako zamiennik masła na kanapce, a ponieważ dojrzały owoc rozsmarowuje się łatwo możemy śmiało zastąpić je w codziennej diecie bądź przyrządzić z niego smaczną i zdrową pastę. Na pewno będzie zdrowiej, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce a kwas oleinowy – w przeciwieństwie do masła – obniża poziom złego cholesterolu oraz zapobiega nowotworom prostaty i piersi.

Tłuszcz tego owocu jest bardzo dobrze przyswajalny, co ciekawe jeśli dodamy go do sałatki nasz organizm dzięki niemu przyswoi 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów. W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Dzięki zawartości sporej ilości witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy – ma działanie przeciwnowotworowe, a zawartość witamin z grupy B (wśród nich szczególnie cenny kwas foliowy) jest polecany w diecie kobiet w ciąży by zapobiegać wadom rozwojowym płodu. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na nasz wzrok dzięki zawartej w nim luteinie i zeaksantynie.

Według najnowszych badań jedzenie awokado przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimer’a, a nawet cofaniu jej we wczesnym stadium, ponieważ łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E.

Zawarte w awokado jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą zapobiegać lub odwrócić oporność insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu II a wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika w awokado pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Składniki odżywcze i enzymy zawarte w tym owocu dodatkowo zmniejszają stany zapalne w żołądku.

Na następnej stronie zobacz jak wykorzystać awokado w kuchni!