Pasta? Sałatka? A może koktajl?
Awokado jest stosowane w kuchni na wiele sposobów. Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje, dlatego często bywa zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Może być podstawą do sporządzania past kanapkowych, w tym najbardziej znanej guacamole – podstawy kuchni meksykańskiej. Dodawane jest także do wegetariańskiej wersji sushi, a w Brazylii przyrządza się z niego napoje mleczne.
Jest niezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. A skórki (niejadalne) możemy wykorzystać jako miseczki sałatkowe. Awokado świetnie łączy się z pomidorami, krewetkami, świeżym ogórkiem. Należy jednak pamiętać, że awokado nie lubi wysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku.
A może maseczka?
Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę. Wystarczy rozetrzeć miąższ awokado z sokiem z cytryny bądź oliwą z oliwek i nałożyć na twarz, by po 15-20 minutach mieć piękniejszą twarz. Składniki chemiczne zawarte w nim pobudzają bowiem produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd.
Na następnej stronie znajdziesz przepis na prostą pastę z awokado!