Pasta z awokado i kaparów
Do roztartego miąższu z awokado dodaj sok z połowy cytryny, łyżkę posiekanych kaparów i łyżkę drobno posiekanej czerwonej cebuli, wcześniej sparzonej wrzątkiem (będzie łagodniejsza w smaku). Dopraw solą i pieprzem i podawaj z ciemnym pieczywem bądź grzankami.
Miąższ awokado bardzo szybko ciemnieje, aby temu zapobiec można skropić go sokiem z cytryny, a do sałatki wrzucić po prostu pestkę z tego owocu. Jest ona niejadalna, ale na pewno dzięki jej obecności awokado zachowa swój naturalny jasnozielony kolor.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















