Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Suplementy diety – potrzebne czy bezwartościowe?

Suplementy diety (zwane także ergegenikami) są przede wszystkim po to, by wpływać na poprawę efektywności pracy mięśniowej oraz lepiej odżywić organizm i skutecznie chronić przed ubocznymi skutkami przeciążeń treningowych. Jak je dobrać, by jak najlepiej spełniły swą rolę?

 

green-456839_1280

 

Rodzaje suplementów

Suplementy można podzielić na dwie podstawowe grupy: o działaniu ogólnym, które pełnią rolę energetyczną i odżywczą oraz kierunkowe, których zadaniem jest wspomagać określone procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie.

Do pierwszego rodzaju zaliczamy wszelkie odżywki, które mają w swoim składzie przede wszystkim składniki takie jak: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, minerały i najczęściej przygotowane są w formie koktajli. Wspomagają one organizm w czasie zwiększonego wysiłku fizycznego oraz dostarczają niezbędnych składników w czasie, gdy do treningów dołączamy dietę. Aby były skuteczne powinny zawierać najważniejsze składniki pokarmowe w optymalnie fizjologicznych proporcjach i stężeniu oraz być pozbawione substancji szkodliwych takich jak cholesterol czy związki purynowe.

Suplementy kierunkowe przede wszystkim wspomagają organizm w przemianach metabolicznych oraz w procesie wytwarzania i wykorzystywania energii. Zawierają specjalnie wyselekcjonowane mikroskładniki.

 

Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!