Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Suplementy diety – potrzebne czy bezwartościowe?

Jak dobrać najlepszy suplement?

Wybierając najlepszy suplement musimy wziąć pod uwagę wiele czynników: rodzaj dyscypliny sportowej, częstotliwość oraz intensywność wysiłku, priorytety treningowe, sposób odżywiania i dietę, budowę ciała, stan zdrowia i przyjmowane leki.

Dlatego warto zasięgnąć porady doświadczonego trenera, dietetyka lub lekarza, a nie zdawać się na poradę w sklepie z odżywkami. Nie warto poszukiwać suplementów na własną rękę, bowiem błędnie dobrany może wyrządzić więcej szkody niż pożytku naszemu organizmowi.

 

addiction-71576_1280

 

Doradź mi!

Przed podjęciem decyzji o skutecznej suplementacji dobry doradca powinien przeprowadzić wywiad, który obejmie cztery zasadnicze kwestie: analizę masy i składu ciała oraz stanu zdrowia (pomoże w stwierdzeniu nadwagi lub niedowagi, ustaleniu przeciwwskazań w przypadku występowania określonych chorób), analizę sposobu odżywiania i składu diety (pokaże błędy żywieniowe, pomoże ustalić optymalną podaż energii i ewentualnie wskazać niedobory w spożyciu określonych składników odżywczych), analizę wysiłku (pozwoli określić rodzaj, intensywność, czas trwania i planu treningu) oraz analizę dotychczas przyjmowanych suplementów (na jej podstawie może okazać się właściwe wprowadzenie nowego rodzaju suplementów lub pozwoli bardziej efektywnie wykorzystać dotychczasową suplementację).