Zdrowie na talerzu. Oto przepis Ewy Wachowicz na pyszną sałatkę zdrowie. Buraczki czerwone górą!
składniki:
- 500 g - buraków ćwikłowych
- 1 kg - marchewki
- 1 - jabłko
- 1 ząbek - czosnku
- 3 łyżki - majonezu
- 3 łyżki - śmietany
- sok z cytryny
- ½ szklanki - pokrojonych orzechów włoskich
- sól
- brązowy cukier
przyrządzanie:
Buraki, marchewkę oraz jabłko umyć i obrać. Buraki i marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jabłko na grubszych. Ząbek czosnku obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać, posolić, posypać cukrem, dodać śmietanę i majonez, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, dorzucić orzechy włoskie, dokładnie wymieszać.