Dwa proste składniki. Czekolada. Pomarańcze. Mimo, że dostępne cały rok, to najlepsze są właśnie zimą.
składniki:
2 średnie pomarańcze
100 g gorzkiej czekolady (60% zawartości kakao)
przyrządzanie:
Pomarańcze pokrójcie na plasterki (ok. 4 mm). Piekarnik rozgrzejcie do 150 stopni (górna i dolna grzałka). Plasterki pomarańczy ułóżcie na kratce do studzenia ciastek, włóżcie do piekarnika ustawiając na blasze do pieczenia. Pieczcie przez 90 minut – w połowie przewróćcie na drugą stronę – wyłączcie piekarnik. Zostawcie pomarańcze w środku, aż do ostygnięcia piekarnika.
Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej. Maczajcie w niej wysuszone plasterki pomarańczy. Ułóżcie na kratce, aby czekolada zastygła.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















