Pasują do sałatek, kanapek, można je dodać do zup czy sosów. Suszone pomidory bardzo łatwo przygotować samemu. Są zdecydowanie smaczniejsze niż te, kupione w sklepie. Przekonaj się o tym i wypróbuj nasze rady.
składniki:
- 1 kg pomidorów
- oliwa z oliwek
- zioła
- czosnek
- ocet
przyrządzanie:
- Nastaw piekarnik na 90 stopni.
- Pomidory umyj, przekrój na pół i za pomocą małej łyżeczki wydrąż miąższ.
- Ułóż pomidory (skórką do dołu) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp pomidory solą i włóż do piekarnika.
- Pomidory powinny suszyć się przynajmniej 90 minut. Zależy to od jakości piekarnika i od rodzaju pomidorów, które wybierzesz. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone.
- Po tym czasie posyp pomidory przyprawami i ziołami. Na koniec skrop octem.
- Gotowe pomidory włóż do słoiczków, dodaj po ząbku czosnku i zalej gorącą oliwą z oliwek.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Domowy chleb cebulowy
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














