Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Suszone przysmaki zimą

Suszarka spożywcza jest najbardziej poszukiwanym urządzeniem w okresie grzybobrania. Na kilku sitach jednocześnie można suszyć dużą ilość grzybów. Na rynku mamy sporo propozycji tych urządzeń, dlatego też warto wiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Suszarka składa się z sit, szczelnej pokrywy i obudowy, w której znajduje się zespół wentylacyjno – grzewczy umożliwiający suszenie. Na obudowie umieszczone są przyciski regulujące pracę urządzenia, czyli włączanie, wyłączanie oraz zmiana prędkości suszenia.

Sita
Najważniejszym elementem budowy suszarki są sita, na których rozkłada się suszone warzywa i owoce. Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ich liczbę, od tego zależy w dużej mierze pojemność urządzenia. Dostępne na rynku suszarki mogą mieć od 3 do nawet 9 sit.

Moc
Jednym z głównych parametrów suszarki jest jej moc. Rozsądne minimum to 240W, np. suszarka do grzybów i owoców Ravanson SD 2010 (cena w Agito.pl ok. 110 zł). Musimy jednak pamiętać, że duży przedział czasu, w jakim urządzenie suszy dany produkt żywnościowy, jest uzależniony od stopnia zawilgocenia (ilości wody) w produkcie, grubości kawałków, ustawień temperatury. Warto zainwestować w urządzenie ze stopniami regulacji mocy suszenia. Standardowe suszarki posiadają
2-3 stopnie regulacji. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest funkcja zliczania i ustawiania czasu oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem, np. w suszarce do grzybów i owoców Zelmer FD 1000 (cena w Agito.pl ok. 130 zł).

Obudowa
Materiał, z którego jest wykonana obudowa zapewnia wygodę użytkowania. Można przyjąć, że praktyczniejsze są suszarki z obudowami przezroczystymi, dzięki którym można na bieżąco kontrolować proces suszenia, tak jak np. w suszarce do grzybów i owoców Zelmer FD 1002 (cena w Agito.pl ok. 182 zł).

Pamiętajmy, że do suszenia idealnie nadają się również owoce i warzywa. Gdy przyjdzie zima, własnoręcznie ususzone dary natury będą jak znalazł, czy to do pochrupania na surowo, czy jako dodatek do rozmaitych potraw.