Ryba w galarecie to jedna z obowiązkowych potraw, która powinna znaleźć się na wigilijnym stole. W związku z tym, że święta już za pasem, przedstawiamy Wam nasz sprawdzony i prosty przepis na to danie.
składniki:
- 1 kg ryby
- półtora litra wody
- 2 marchewki
- pietruszka
- 3 duże obrane cebule
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- liść laurowy
- 4 łyżki cukru
- ok. 10 łyżek żelatyny w proszku
- sól
przyrządzanie:
-
W małym kubeczku mieszamyj żelatynę z przegotowaną zimną wodą i odstawiamy na pół godziny.
- Rybę oczyszczamy, patroszymy i kroimy na kawałki.
- Do garnka wlewamy półtora litra wody, wkładamy rybę wraz z obraną marchewką, pietruszką i cebulą. Dodajemy liśc laurowy, pieprz, ziele angielskie i sól.
- Gotujemy ok. 45 minut.
- Ugotowaną rybę i marchew wyjmujemy ostrożnie z wywaru. A gorący wywar przecedzamy przez sito i łączymy je z żelatyną.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Studzimy.
- Rybę i warzywa wlewamy do miseczek. Zalewamy letnią galaretą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.