Pyszne, kruche, słodkie ciasteczka przekładane masą karmelową z orzechami. Idealne na Święta Bożego Narodzenia i inne okazje.
składniki:
- 150g miękkiego masła
- 55g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 225g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g masy kajmakowej
- orzechy włoskie posiekane
przyrządzanie:
Masło, cukier i wanilię utrzeć na gładką masę. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość zagnieść razem.
Następnie rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 -5 mm.
Wstawić do ochłodzenia do lodówki.
Wyjąć po 30 minutach i za pomocą n kieliszka wyciąć kółeczka.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180*C przez około 10 -12 minut.
Do masy kajmakowej dodać pokruszone orzechy.
Upieczone ciasteczka wystudzić i przełożyć masą kajmakową.