Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Świąteczne kruche babeczki

Potrzebujesz szybkiej słodkości, którą poczęstujesz gości przy wigilijnym stole? Mamy dla Ciebie mała poradę - wypróbuj babeczki w wersji świątecznej, z bakaliami i miodem. Świąteczne PalceLizać! 

honey-356482_1280

liczba porcji: 18 babeczek

składniki:
Ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól
  • 1 łyżeczka cynamonu

Nadzienie:

  • opakowanie bakalii
  • 3 łyżki miodu
  • śmietanka 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 40 ml wody
  • starta czekolada do posypania
  • parę kropel syropu klonowego (opcjonalnie)

przyrządzanie:

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cynamon, pokrojone masło i siekamy nożem.
  • Dodajemy cukier, żółtka i wyrabiamy szybko ciasto.
  • Ciasto owijamy w folię i pozostawiamy do schłodzenia na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkowujemy na około 4 mm grubości i nakładamy na foremki do babeczek.
  • Dociskamy palcami ciasto do foremki, po czym nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 *C przez 10-12 minut.
  • Ubijamy śmietankę, dodając cukier, a następnie żelatynę.
  • Ubitą śmietanę przekładamy do ostudzonych babeczek.
  • Bakalie, miód i syrop klonowy mieszamy.
  • Słodką masę układamy na bitej śmietanie, posypujemy startą czekoladą.

 

Znasz ciekawy przepis? Podziel się i wygrywaj nagrody! (zobacz tutaj)