Bardzo świąteczne muffiny z jabłkiem, makiem i cynamonem! Pachną jak świąteczny poranek!
składniki:
- 4 jabłka
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 jaja
- pół szklanki maślanki
- 10 łyżek mleka
- pół kostki masła
- pół szklanki maku
- 2 łyżeczki cynamonu
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
przyrządzanie:
- Jabłka umyj, pokrój w malutką kosteczkę, upraż na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach cukru, odstaw do wystudzenia
- Piekarnik ustaw na 180 stopni, ogrzewanie góra- dół
- Masło roztop na patelni
- Teraz przygotuj sobie dwie większe miski
- W jednej misce wymieszaj składniki suche podane w przepisie (nie zapomnij o maku)
- W drugim naczyniu połącz składniki mokre
- Mokrą masę przelej powoli do masy suchej
- Dodaj do niej jabłka i bardzo delikatnie wymieszaj
- Formę do muffinek lub specjalne papierowe papilotki napełnij masą do 3/4 wysokości.
- Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni, posyp pudrem