Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Świąteczne pierniczki z lukrem

Jeżeli nadal jesteście w trakcie świątecznej gorączki, wykorzystajcie nasz przepis. Najmłodsi pokochają te pierniczki.

christmas-cookies-1886760_960_720-3

 

składniki:

  • 1,25 kg mąki,
  • 40 dkg cukru,
  • 25 dkg miodu,
  • 12,5 dkg wody,
  • 10 dkg margaryny,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 białka,
  • 20 dkg cukru pudru

przyrządzanie:

  1. Na suchej patelni silnie zarumienić 2 dkg cukru, następnie wlać 12,5 dkg wody i całość zagotować.
  2. Do powstałej cieczy wsypać pozostały cukier i wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dodać miód oraz przyprawę piernikową. Następnie całość zagotować i ostudzić.
  3. W międzyczasie rozpuścić w rondelku margarynę, a mąkę przesiać do miski.
  4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, masę „miodową”, płynną margarynę, jajka – całość wymieszać drewnianą łyżką.
  5. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i bardzo starannie  wyrobić. Konsystencją ma przypominać ciasto na pierogi. Jeżeli będzie za gęste należy dolać do niego wody, a jeśli za rzadkie poratuje nas mąka.
  6. Wyrobione ciasto pozostawić na 30 minut w misce przykrytej czystą ściereczką.
  7. Następnie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy  nożem na mniejsze partie.  Każdą wałkujemy do uzyskania placka o wysokości około 1 cm.
  8. Foremkami wycinamy pierniczki.
  9. Pieczemy je w 180 ºC na złoty kolor – czas pieczenia jest uzależniony od wielkości pierniczka. Ja małe elementy piekłam 10 minut, a większe 15 minut. Na blachę do pieczenia zawsze wykładamy pierniki o zbliżonej wielkości i grubości.

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Nie przestając ubijać stopniowo dodawać lukier.
  3. Gęsty lukier przełożyć łyżką do rękawa cukierniczego lub siatki zwiniętej w rożek z wyciętym malutkim otworem.

Ostatni krok:

  1. Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem – możemy je później posypać kokosem lub innymi dekoracjami.
  2. Na następny dzień, gdy lukier dobrze wyschnie zamykamy pierniczki w szczelnym pojemniku na 1-4 tygodni.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem