Oto tradycyjny posiłek, który musi znaleźć się na stole wigilijnym każdej polskiej rodziny. Przepis jest prosty, bez skomplikowanych dodatków i czynności.
składniki:
Ciasto pierogowe:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oleju
- około 2 szklanek ciepłej wody
- 1 słoik litrowy suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 3 pokrojone w kosteczkę cebule
przyrządzanie:
- Płuczemy grzyby, zalewamy je na 6 godzin zimną wodą i czekamy (najlepiej zostawić je do nasiąknięcia na noc).
- Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do uzyskania miękkości, dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
- Grzyby i kapustę mieszamy, dobrze zmielić je w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, jeśli nie mamy maszynki kroimy drobno na desce.
- Drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie i dodajemy ją do farszu.
- Wyrabiamy składniki farszu, doprawiamy solą i pieprzem.
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól i olej.
- Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto, zagniatając mąkę do środka wgłębienia.
- Ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne (mniej więcej 15 minut).
- Ciasto dzielimy na dwie części, które wałkujemy na placki.
- Małą szklanką wycinamy kółeczka, na środek nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy końcówki.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu uzyskania przez nie miękkości (około 3-5 minut).
- Podawać ze smażoną na oliwie pokrojoną cebulką lub podawać same lekko podsmażone na patelni.