Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami – najlepszy przepis!

Oto tradycyjny posiłek, który musi znaleźć się na stole wigilijnym każdej polskiej rodziny. Przepis jest prosty, bez skomplikowanych dodatków i czynności. 

Depositphotos_4990958_m-2015

składniki:

Ciasto pierogowe:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • około 2 szklanek ciepłej wody
Farsz:
  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 pokrojone w kosteczkę cebule

przyrządzanie:

  • Płuczemy grzyby, zalewamy je na 6 godzin zimną wodą i czekamy (najlepiej zostawić je do nasiąknięcia na noc).
  • Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do uzyskania miękkości, dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
  • Grzyby i kapustę mieszamy, dobrze zmielić je w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, jeśli nie mamy maszynki kroimy drobno na desce.
  • Drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie i dodajemy ją do farszu.
  • Wyrabiamy składniki farszu, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól i olej.
  • Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto, zagniatając mąkę do środka wgłębienia.
  • Ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne (mniej więcej 15 minut).
  • Ciasto dzielimy na dwie części, które wałkujemy na placki.
  • Małą szklanką wycinamy kółeczka, na środek nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy końcówki.
  • Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu uzyskania przez nie miękkości (około 3-5 minut).
  • Podawać ze smażoną na oliwie pokrojoną cebulką lub podawać same lekko podsmażone na patelni.