Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Świąteczny keks z bakaliami

Jakie ciasto postawić na świąteczny stół? Polecamy keks najeżony bakaliami. Jest pyszny i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. 

Traditional Christmas Fruitcake with Holly Berry Decoration

składniki:

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  •  1/4 szklanki likieru pomarańczowego
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2/3 szklanki suszonych moreli
  • 1/3 szklanki płatków migdałów, pokruszonych
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 300 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

przyrządzanie:

  • Składniki należy wyjąć wcześniej z lodówki. Sok wraz z alkoholem wlać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo ciepły, wyłączyć gaz, dodać wszystkie bakalie: rodzynki, żurawinę, morele, migdały, wiórki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub dżem oraz skórkę startą z pomarańczy. Wymieszać i docisnąć, odstawić na około 1/2 – 1 godzinę do czasu aż bakalie napęcznieją i wchłoną cały płyn, można przemieszać od czasu do czasu.
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy około 23 cm lub keksówkę wyłożyć papierem (dno), boki posmarować masłem.
  • Do miski włożyć miękkie masło i ucierać (ubijać na najwyższych obrotach) przez około 5 minut aż będzie puszyste, stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając. Dodawać po jednym jajku, cały czas porządnie ubijając po każdym dodanym jajku. Masa może się “zważyć”, ale jest to zjawisko normalne, można dosypać 1 łyżkę mąki aby zminimalizować ten efekt.
  • Dodać wszystkie namoczone bakalie i miksować na średnich obrotach miksera przez około 1 – 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować powoli do połączenia się składników.
  • Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut.