Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Świąteczny keks z bakaliami

Jakie ciasto postawić na świąteczny stół? Polecamy keks najeżony bakaliami. Jest pyszny i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. 

Traditional Christmas Fruitcake with Holly Berry Decoration

składniki:

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  •  1/4 szklanki likieru pomarańczowego
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2/3 szklanki suszonych moreli
  • 1/3 szklanki płatków migdałów, pokruszonych
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 300 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

przyrządzanie:

  • Składniki należy wyjąć wcześniej z lodówki. Sok wraz z alkoholem wlać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo ciepły, wyłączyć gaz, dodać wszystkie bakalie: rodzynki, żurawinę, morele, migdały, wiórki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub dżem oraz skórkę startą z pomarańczy. Wymieszać i docisnąć, odstawić na około 1/2 – 1 godzinę do czasu aż bakalie napęcznieją i wchłoną cały płyn, można przemieszać od czasu do czasu.
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy około 23 cm lub keksówkę wyłożyć papierem (dno), boki posmarować masłem.
  • Do miski włożyć miękkie masło i ucierać (ubijać na najwyższych obrotach) przez około 5 minut aż będzie puszyste, stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając. Dodawać po jednym jajku, cały czas porządnie ubijając po każdym dodanym jajku. Masa może się “zważyć”, ale jest to zjawisko normalne, można dosypać 1 łyżkę mąki aby zminimalizować ten efekt.
  • Dodać wszystkie namoczone bakalie i miksować na średnich obrotach miksera przez około 1 – 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować powoli do połączenia się składników.
  • Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut.