Jakie ciasto postawić na świąteczny stół? Polecamy keks najeżony bakaliami. Jest pyszny i z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
składniki:
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki likieru pomarańczowego
- 2/3 szklanki rodzynek
- 2/3 szklanki suszonej żurawiny
- 2/3 szklanki suszonych moreli
- 1/3 szklanki płatków migdałów, pokruszonych
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 300 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 duże jajka
- 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Składniki należy wyjąć wcześniej z lodówki. Sok wraz z alkoholem wlać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo ciepły, wyłączyć gaz, dodać wszystkie bakalie: rodzynki, żurawinę, morele, migdały, wiórki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub dżem oraz skórkę startą z pomarańczy. Wymieszać i docisnąć, odstawić na około 1/2 – 1 godzinę do czasu aż bakalie napęcznieją i wchłoną cały płyn, można przemieszać od czasu do czasu.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy około 23 cm lub keksówkę wyłożyć papierem (dno), boki posmarować masłem.
- Do miski włożyć miękkie masło i ucierać (ubijać na najwyższych obrotach) przez około 5 minut aż będzie puszyste, stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając. Dodawać po jednym jajku, cały czas porządnie ubijając po każdym dodanym jajku. Masa może się “zważyć”, ale jest to zjawisko normalne, można dosypać 1 łyżkę mąki aby zminimalizować ten efekt.
- Dodać wszystkie namoczone bakalie i miksować na średnich obrotach miksera przez około 1 – 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować powoli do połączenia się składników.
- Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe