Pysznego i aromatycznego pasztetu nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zobacz jak zrobić pasztet z żurawiną!
składniki:
- 150 g suszonej żurawiny
- 500 g wołowiny
- 250 g wątróbki wołowej
- 3 jajka
- 1 duża marchew
- korzeń pietruszki
- cebula
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Nagrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie umyj, obierz i pokrój warzywa na mniejsze kawałki.
- Umyj i pokrój mięso.
- Posiekaj cebulę i podsmaż na maśle. Dodaj mięso i podsmaż. Dodaj warzywa. Wszystko zalej wodą. Całość duś, aż woda odparuje.
- Mięso i warzywa zmiel w maszynce. Dodaj jajka, żurawinę i przyprawy.
- Foremki wysmaruj masłem i przełóż do nich masę.
- Piecz przez około 1 godzinę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














