Świąteczny piernik według przepisu siostry Anastazji. Nieco zmodyfikowany, ale wciąż zachwycający.

składniki:
kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka śmietany 18%
3 łyżki zimnej wody
300 g płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżka kakao
3 szklanki mąki
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Jajka rozbić osobno. Białka udzielić od żółtek.
- Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować.
- Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować.
- Ubić pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.
- Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem.
- Piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez ok 50 minut
- Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą, można przekroić piernik na pół i połączyć za pomocą dżemu połówki
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














