Idealny pomysł na wiosenny lunch. Lekki, zdrowy i sycący. Oto przepis na świeże liście szpinaku z warzywami i orzeźwiającym dressingiem.
składniki:
- opakowanie świeżego szpinaku
- pomidorki koktajlowe
- suszone pomidory
- zielone oliwki
- pół cukini
- ser tarty
- łyżka miodu
- dwie łyżki octu jabłkowego
- musztarda sarepska
- sól, pieprz
przyrządzanie:
1. Myjemy cukinię i kroimy na plasterki. Polewamy ją oliwą i solimy. Wkładamy do piekarnika na folii aluminiowej i pieczemy przez około 7 minut.
2. Do miski wrzucamy szpinak, pomidory, suszone pomidory i oliwki.
3. Przygotowujemy dressing: mieszamy ocet, musztardę i miód.
4. Polewamy sałatkę dressingiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ciepłą cukinię.
5. Posypujemy startym serem.