Idealny pomysł na wiosenny lunch. Lekki, zdrowy i sycący. Oto przepis na świeże liście szpinaku z warzywami i orzeźwiającym dressingiem.
składniki:
- opakowanie świeżego szpinaku
- pomidorki koktajlowe
- suszone pomidory
- zielone oliwki
- pół cukini
- ser tarty
- łyżka miodu
- dwie łyżki octu jabłkowego
- musztarda sarepska
- sól, pieprz
przyrządzanie:
1. Myjemy cukinię i kroimy na plasterki. Polewamy ją oliwą i solimy. Wkładamy do piekarnika na folii aluminiowej i pieczemy przez około 7 minut.
2. Do miski wrzucamy szpinak, pomidory, suszone pomidory i oliwki.
3. Przygotowujemy dressing: mieszamy ocet, musztardę i miód.
4. Polewamy sałatkę dressingiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ciepłą cukinię.
5. Posypujemy startym serem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














