Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Sycąca zapiekanka z kurczakiem, pomidorami i pieczarkami

Oto nasza propozycja na sycący obiad - sycąca zapiekanka z kurczakiem, pomidorkami i serem! 

i

składniki:

  • 400 g dowolnego makaronu (u mnie wstążki)
  • 2 większe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 g wędzonego boczku
  • świeże zioła
  • 300 g śmietany 18%
  • 400 ml zimnej wody
  • 500 g pieczarek
  • kilka pomidorków
  • sól
  • pieprz
  • 200 g startego sera żółtego

przyrządzanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
Cebule obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i boczek pokrojony w większą kostkę. Smażymy około 5 minut.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podduszamy do odparowania większości płynu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
 Śmietanę mieszamy z posiekanymi, świezymi ziołami.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelnię i smażymy kilka minut aż mięso będzie miękkie.
Na patelnię z mięsem wlewamy mieszankę ze śmietaną, przykrywamy pokrywką i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Kiedy sos zgęstnieje zdejmujemy patelnię z ognia.
Do ugotowanego makaronu przekładamy podmażoną cebulę z boczkiem, uduszone pieczarki i mięso z sosem. Doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem w razie konieczności. Całość dokładnie mieszamy.
Makaron z dodatkami przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypując każdą warstwę starty serem. Wierzch dekorujemy pomidorkami, bazylią.
Naczynie z makaronem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut.