Sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna - gulaszowa zupa pełna mięsa i warzyw. Pycha!
składniki:
- 1 kg mięsa karkówki
- 1 kg pieczarek
- 4 czerwone papryki
- 2-3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszkę
- pół selera
- 5 ziemniaków
- bulion
- 3 liście laurowe
- 5-7 ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- kminek
- majeranek
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- odrobina przetartej gałki muszkatołowej
- około 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
1. Umyj i osusz mięso. Pokrój w kostkę i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprósz solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Odstaw mięso na kilka godzin do lodówki, aby przeszło przyprawami.
2. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij, następnie dodaj mięso i smaż, aż się lekko zarumieni. Przełóż do garnka i zalej bulionem.
3. Do garnka dodaj przyprawy.
4. Przełóż do zupy warzywa.
5. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem.
6. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości mięsa i ziemniaków.
7. Dodaj koncentrat pomidorowy.
8. Zagęść zupę 1 łyżką mąki wymieszanej w połowie szklanki zimnej wody.