Czy ktoś z was sądzi, że zupą nie da się najeść? Ten przepis to dowód na to, że ta potrawa może świetnie sprawdzić się jako danie obiadowe. Syci, dodaje energii i humoru. A wszystko za sprawą soczewicy, która kryje w sobie mnóstwo ważnych witamin i minerałów.
składniki:
- 30 dag kiszonej kapusty
- 20 dag (1 szklanka) czerwonej soczewicy
- Krajanka warzywna
- 2 l wywaru mięsnego
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- kawałek papryczki chili
- 2 łyżki oliwy
- świeżo posiekana natka pietruszki
przyrządzanie:
- W głębokim rondlu lekko rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojona w kostkę papryczkę chili, chwilę smażymy.
- W tym czasie kapustę przepłukujemy na sicie, odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i siekamy.
- Dodajemy do cebuli z chili przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażymy pół minuty.
- Dodajemy do rondla posiekaną kiszoną kapustę, smażymy 5 minut. Podlewamy 0,5 szklanki wywaru, dusimy 30 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowany wywar.
- Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, dolewamy pozostały wywar, gotujemy 10 minut.
- Dodajemy do rondla krajankę, mieszamy, gotujemy 5 minut.
- Zupę z soczewicy z kiszoną kapustą podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.