Syrop dyniowy to idealny dodatek do kawy albo deserów.
składniki:
- 100 g puree z dyni
- 200 ml wody
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
przyrządzanie:
- Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, przyprawy, ziarenka wanilii i puree. Mieszamy.
- Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 minut.
- Jeżeli syrop nie ma gładkiej konsystencji należy przecedzić go przez sitko wyłożone gazą lub filtrem do ekspresu.
- Gotowy syrop przelewamy do butelki.
Syrop dyniowy trzymany w szczelnie zakręconej butelce można przechowywać w lodówce 3-4 tygodnie.