Syrop imbirowy idealny jako ratunek w czasie przeziębienia lub kuracja wzmacniająca jesienią.
składniki:
duży korzeń imbiru
- miód
- 1 cytryna lub limonka
- 3 goździki
- woda
- opcjonalnie łyżeczka mielonej kurkumy i szczypta pieprzu cayenne
przyrządzanie:
- Imbir obrać i bardzo drobno pokroić. Przełożyć do rondelka i zalać niewielką ilością wrzątku, na tyle aby imbir podczas gotowania pozostał w całości przykryty.
- Dodać goździki oraz opcjonalnie kurkumę i pieprz cayenne. Gotować na małym ogniu 5-10 min, uważając by woda nie wyparowała całkowicie.
- Odstawić z ognia, dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać. Jak przestygnie do ok 40 stopni, dodać miód wg uznania (w zależności od gęstości syropu jaki chcemy uzyskać). Przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Zapobiegawczo zażywać codziennie łyżkę stołową, leczniczo w czasie infekcji 2-3 łyżki dziennie.