Dla fanów szarlotki mamy nie lada gratkę! Jabłecznik z bardzo dużą ilością jabłek, który jest jeszcze bardziej intensywny i smakowity! Po prostu pycha!
składniki:
300 g mąki pszennej
150 g masła
60 g cukru
1 żółtko
1-2 łyżki wody
2,5 kg jabłek (winnych)
70 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru z wanilią
około 6-8 łyżek cukru
przyrządzanie:
Najpierw powinno się mieszać mąkę, cukier i masło. Gdy utworzą masę przypominającą mokry piasek, można dodać żółtko i jeśli ciasto jest zbyt suche, odrobinę bardzo zimnej wody.
Gdy całość utworzy zwartą kulkę wyjmujemy z robota i wyrabiamy, do czasu aż stanie się plastyczne. Rozpłaszczamy lekko kulkę i wkładamy dysk owinięty folią spożywczą do lodówki na 30 minut. Gdy po wyjęciu z niej jest zbyt zimne, trzeba na chwilę odstawić, by łatwo było je wałkować.
Jabłka obierz i pokrój zmiel na mus. Wymieszaj je z cynamonem, rodzynkami, cynamonem, cukrem z wanilią i cukrem.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremkę. Na ciasto przełóż jabłka, i ścierając mniejszy kawałek ciasta na tarce o grubych oczkach równomiernie rozmieść kruszonkę na całej owocowej powierzchni. Włóż do piekarnika i piecz 40-50 minut.