Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Szarlotka waniliowa

Idealna szarlotka z delikatnym waniliowo- maślanym posmakiem. Rozkoszuj się nią w niedzielne leniwe popołudnie...

składniki:

  • 1,2 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

przyrządzanie:

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie – siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto uformuje kulę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.

Wycisnąć sok z cytryny, przelać do większego naczynia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Kawałki jabłek przekładać do naczynia z sokiem z cytryny, wymieszać.

Na patelnię wysypać cukier, zalać wodą, wymieszać. Podgrzewać (nie mieszając; można jedynie poruszać rękojeścią patelni) do momentu aż cukier się skarmelizuje i nabierze koloru złotobursztynowego. Dodać masło, wymieszać do połączenia.

Do sosu karmelowego wsypać pokrojone w ósemki jabłka, wanilię, smażyć przez chwilę, mieszając, aż część jabłek zacznie się lekko rozpadać (większość powinna jednak pozostać w kawałkach). Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do jabłek, wymieszać, zdjąć z palnika. Wystudzić.

Formę do tarty o średnicy 24 lub 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedna większa od drugiej (mniej więcej 60% i 40%). Większą część rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Mniejszą część nałożyć na wierzch.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 45 – 50 minut. Wyjąć, wystudzić.

 

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem