Wygląda obłędnie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! Oto przepis na pyszną szarlotkę z bezą na wierzchu! MNIAM!
składniki:
- 3 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 1 kg jabłek
- cukier do smaku
- łyżeczka cynamonu
- 5 białek
- szklanka cukru
- szczypta soli
przyrządzanie:
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie je rozwałkować. Rozwałkowanym ciastem wylepić tortownicę.Ciasto ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 – 220 stopni i piec ok 20-25 minut, dotąd aż ciasto zrobi się przyjemnie brązowe.
Przygotowanie jabłek:
- Jabłka usmażyć, dodać cukier do smaku i cynamon. Białka ubijać ze szczyptą soli i cukrem dodawanym stopniowo pod koniec ubijania piany.
Przygotowanie bezy:
- Na gotowy kruchy placek rozsypać garść bułki tartej. Wyłożyć wysmażone jabłka, a na nie ubitą pianę. Placek włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 40 minut.