Pyszny deser, który nigdy się nie nudzi.
składniki:
- szkl. kaszy manny
- szk. mąki
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 kg jabłek antonówek
- 1/2 kostki masła
- łyżeczka cynamonu
- pestki sezamu, slonecznika
- płatki migdałowe
- szkl. wody
przyrządzanie:
- Kasze, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek wymieszaj w misce. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na dno średniej foremki do pieczenia wysypanej bułką tartą wysyp połowę suchej mieszanki. Następnie wyłóż połowę jabłek a na nie resztę mieszanki i pozostałe jabłka.
- Całość posyp cynamonem. Pestki słonecznika i sezam lekko upraż na suchej patelni i razem z płatkami migdałowymi posyp nimi ciasto.
- Ciasto polej równomiernie roztopionym masłem, a następnie szklanką wody. Piecz około 50 min. w temp. 180 stopni C.