Klasyczne ciasto zawsze w modzie i smakowite.
składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 5 łyżek cukru
- 75 g jabłek
- kostka masła
- 5 jajek
- 2 torebki jasnego budyniu
- cukier waniliowy
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- szklanka cukru
przyrządzanie:
- Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło posiekaj nożem.
- Dodaj 5 żółtek i śmietanę, zagnieć ciasto.
- Ciasto podziel na 3 części. Jedną włóż do lodówki. Resztę rozwałkuj i ułóż na blasze.
- Na cieście rozłóż starte jabłka.
- Ubij pianę ze szklanka cukru, dodaj proszek budyniowy, wymieszaj i wylej na jabłka.
- Przykryj resztą ciasta z lodówki. Możesz zetrzeć na tarce.
- Piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni C.