Tracydyjny domowy jabłecznik inaczej - bo z dodatkiem masy budyniowej. Spróbujecie?
składniki:
- Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
- 250g schłodzonego masła
- 3 żółtka
- 1-2 łyżki śmietany
- Masa budyniowa:
- 4 szklanki mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
- Dodatkowo:
- 7 umytych, niedużych jabłek
- cukier puder do posypania
przyrządzanie:
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka, śmietanę (najpierw 1 płaską łyżkę, jak ciasto będzie się kruszyło, wtedy dodać 2. łyżkę; jeśli ciasto będzie klejące dodać jeszcze trochę mąki) i szybko zagnieść ciasto. 1/2 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę (będzie to cienka warstwa) i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minut na środkowej półce piekarnika.
Masa budyniowa:
4. Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać rozmieszany proszek z mlekiem i ugotować budyń.
5. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałki. Poukładać je na podpieczonym cieście i zalać gorącym budyniem.
6. Schłodzone ciasto rozwałkować lub na stolnicy, podsypując mąką i ułożyć je na budyniu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (masa budyniowa może się trochę przykleić do papieru, więc proszę ją oddzielić nożem). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.