Ciekawa propozycja podania szaszłyków
składniki:
- 150 g ryżu basmati
- sól
- 250 g marchwi
- 150 g groszku cukrowego w strąkach
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- 75 g kiełków rzodkiewki
- 600 g piersi z kurczaka
- 4 łyżki żytniej wódki
- kilkanaście kropek słodziku w płynie
przyrządzanie:
- Ryż ugotować. Warzywa oczyścić. Marchew pokroić w słupki, kilka strąków groszku zostawić w całości, resztę pokroić w paski.
- Jarzyny gotować w osolonej wodzie około 3 minuty. Wymieszać z ryżem, ostudzić. olej wymieszać z 4 łyżkami sosu sojowego, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Sos i kiełki dodać do warzyw z ryżem. wymieszać.
- Mięso pokroić w kostkę, nabić na patyczki. Wódkę wymieszać ze słodzikiem, resztą sosu sojowego i pieprzem, posmarować szaszłyki. Grillować 5 minut smarując marynatą. Podać z sałatka ryżową.