Skondensowany smak południowo-wschodniej Azji na grillu
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 gram filetów z piersi kurczaka
1 marchewka
1 czerwone chili
1 białko
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżej kolendry
½ łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
łyżka oleju słonecznikowego
sól, pieprz
limonka
przyrządzanie:
Patyczki do szaszłyków moczyć w wodzie co najmniej godzinę. Marchewkę zetrzeć drobno na tarce, chili drobno posiekać. Kurczaka pokroić w nie za małe kawałki i zmiksować w robocie kuchennym z białkiem na gładką masę. Potem dodać marchewkę, czosnek, kolendrę, sól, pieprz i chili. Składniki bardzo dokładnie wymieszać. Powstałą masę przez około kwadrans chłodzić w lodówce. Później masę podzielić na kawałki (od 6 do 10) i oblepić nią drewniane pałeczki do grillowania, tak by tworzyły kształtne szaszłyki. Przed położeniem na grilla (lub do piekarnika pod grilla) posmarować – używając pędzelka – olejem. Piec aż szaszłyki będą lekko brązowe. Podawać z plasterkami limonki.