Mało kto wie, że szaszłyki wywodzą się z kuchni centralnej Azji. Tradycyjne przygotowywało się je nad ogniem, ale obecnie szaszłyki piecze się w piekarniku, grilluje lub smaży na patelni. Szaszłyki z sosem cranberries to trochę egzotyczna potrawa charakteryzująca się słodko-ostrym smakiem. Zawiera oprócz mięsa z piersi kurczaka, również mango, limonkę, żurawinę, paprykę chili, imbir i seler naciowy.
Składniki dla czterech osób:
- 1 dojrzałe mango
- sok z 1 limonki
- 50 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
- 1 mała zielona papryczka chili
- kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
- sól
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- według upodobania kilka łodyg selera naciowego
Przygotowanie:
- Mango obrać, oddzielić miąższ od włóknistej pestki. Miąższ zmiksować na puree z sokiem z limonki.
- Suszone owoce żurawiny amerykańskiej drobno posiekać. Papryczkę chili oczyścić, umyć i także drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Żurawinę amerykańską, chili i imbir dodać do puree z mango i przyprawić szczyptą soli.
- Filety z piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Nadziewać je metodą harmonijkową na patyczki do szaszłyków zwilżone wodą.
- Olej rozgrzać na patelni. Smażyć na nim szaszłyki z obu stron po 2/3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
- Szaszłyki podawać z sosem z mango i cranberries oraz według upodobania z łodygami selera naciowego.