Super pomysł na grilla- szaszłyki z łososia z miodowej glazurze
składniki:
- 600 g filetu z łososia
- 200 g krewetek
- sól, pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
- 3 gałązki bazylii
- sok z 2 cytryn
- 50 g miodu
przyrządzanie:
- Krewetki rozmrozić, razem z rybą opłukać i osuszyć na papierze ręcznikowym. Filet pokroić w kostkę średniej wielkości i na przemian z krewetkami nabić na patyczki do szaszłyków. Można dodać warzywa.
- Szaszłyki doprawić sola i pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny, odstawić na 10 minut.
Glazura
- Bazylię opłukać, osuszyć, listki posiekać. Sok z cytryny wlać do rondelka, dodać miód i bazylię, wymieszać.
- Szaszłyki posmarować oliwą, piec na grillu 8 – 10 minut, często smarując glazurą miodową.