Proste aczkolwiek gustowne szaszłyki z łososiem i ananasem. Idealne na Sylwestra! Jeśli lubisz sezam koniecznie posyp nim danie. Efekt murowany.
składniki:
- Filet z łososia300g
- Ananas300g świeży lub z puszki
- Czosnek3 ząbki
- Cebula1 mała cebula
- Cytryna2 łyżki soku z cytryny
- Ostra papryka1 łyżeczka
- Natka pietruszki1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sóldo smaku
- Pieprzdo smaku
przyrządzanie:
- Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekaj i utrzyj dodatkowo z odrobiną soli.
- Zdejmij skórę z łososia, pokrój go w kostkę o wielkości około 2 cm. Przypraw solą, pieprzem, papryką, nasmaruj sokiem z cytryny i przygotowaną wcześniej pastą z czosnku i cebuli.
- Ananasa pokrój w kostkę wielkości łososia.
- Na patyczki do szaszłyków nabijaj na zmianę łososia i ananasa.
- Tak przygotowane szaszłyki usmaż najlepiej na patelni grillowej, po 4 minuty z każdej strony, lub piecz 10 minut w nagrzanym do temperatury 180C piekarniku.