Błyskawiczne, smakowite szaszłyki z pieczarek i kurczaka polecają się na obiad lub podwieczorek
składniki:
- jedna pierś kurczaka
- ogórek
- 15 pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chilli
przyrządzanie:
- Składniki marynaty połącz i dokładnie wymieszaj. Pierś kurczaka pokrój w kostkę. posyp solą, wymieszaj z marynatą i odstaw do lodówki na min 6 godzin.
- Ogórek pokrój w grube plasterki, pieczarki na połówki, polej oliwą.
- na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kurczaka, plasterki ogórka i połówki pieczarek.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 30 min.
- Szaszłyki przed podaniem skrop sokiem z cytryny.