Godna polecenia wersja szaszłyków z trawą cytrynową.
składniki:
- 600 g filetów z piersi kurczaka
- cebula
- 2 marchewki
- 3 dymki
- jajo
- mąka ziemniaczana
- sól
- pieprz
- łyżka posiekanej kolendry
- sok z połówki cytryny
- 8 łodyg trawy cytrynowej
- 2 łyżki oleju sezamowego
przyrządzanie:
- Mięso, cebule i marchew pokroić w kostkę. Dymkę posiekać. mięso i warzywa drobno zemleć w maszynce do mięsa.
- masę wyrobić z jajem. zagęścić mąka ziemniaczaną, doprawić solą, pieprzem, kolendrą i sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Masę podzielić na 8 porcji i oblepić nim źdźbła trawy cytrynowej, formując podłużne kotleciki.
- W podłużnej brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć na nim szaszłyki. Włożyć do piekarnika pic około 20 min.
- Szaszłyki ułożyć na dużym talerzu, udekorować gałązkami ziół.