Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Szczupak w galarecie

  • 1,5 kg szczupaka, pstrąga lub sandacza
  • 2 marchewki
  • duża pietruszka
  • po 1/2 małego pora i selera
  • 4 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • cytryna
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • łyżeczka soli
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 czubate łyżki cukru
  • opakowanie żelatyny

Do płaskiego, dużego rondla wlewamy l litr wody. Wrzucamy wszystkie warzywa (obrane i drobno pokrojone) oraz przyprawy, sól i cukier. Wywar gotuje my na małym ogniu przez 30 minut (pod przykryciem). Przecedzamy, studzimy. Rybę kroimy na 6-8 dużych porcji. Zimny wywar wlewamy ponownie do rondla, wkładamy rybę, skórkę obraną z cytryny i wlewamy 2 łyżki soku cytrynowego. Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Rybę studzimy w wywarze. Potem wyjmujemy, ostrożnie obieramy z ości i układamy w głębokiej salaterce. Wywar przecedzamy przez dwukrotnie złożoną gazę. Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy żelatynę (nie wymagającą gotowania – np. Delecty), mieszamy trzepaczką rózgową. Gorącą galaretą zalewamy rybę. Gdy zastygnie, dekorujemy jajkami na twardo lub tylko plasterkami cytryny.