Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Szlakiem włoskiej kuchni

Świeżość Południa

 

Południe Włoch słynie z oliwy extra vergine – świeżej, o owocowym smaku. Jednak nie jest to jedyne, czym może poszczycić się ta część Półwyspu Apenińskiego. Kto nie zna bowiem sera mozzarella? Wytwarzany w Kampanii, po raz pierwszy powstał w VII wieku, kiedy Goci sprowadzili do Włoch mleko czarnych bawolic. W innych krajach ser ten produkuje się także z mleka krowiego, ale za jedyną oryginalną jest uznawana włoska mozarrella di bufala.

Nie można zapominać również o warzywach, w tym pysznych, dojrzałych pomidorach o słodkawym smaku, które zbiera się we Włoszech o wschodzie słońca. Południe to również bogactwo ryb i owoców morza, uwielbianych przez mieszkańców tych terenów.

 

Makaron – godło Włoch

 

Pozostaje jeszcze włoski makaron, który przygotowuje się na terenie całej Italii. To primo piatto – pierwsze i najważniejsze danie tej kuchni. Nie ulega wątpliwości, że włoska pasta ma nie tylko wyjątkowy smak. Typowe włoskie makarony produkuje się z pszenicy durum, która zawiera więcej białka, tłuszczy i składników mineralnych niż zwykła pszenica. Co więcej, można w niej znaleźć luteinę, pozytywnie wpływającą na nasz wzrok – mówi Marta Martys, Marketing Manager Barilla. Z pszenicy durum uzyskuje się tzw. semolinę. W niej tkwi sekret prawdziwie włoskiej pasty, która nie skleja się po ugotowaniu i zawsze zachowuje swój pierwotny kształt. Ciekawostką może być fakt, że makaron z tradycyjnej mąki pszennej to dla Włocha jedynie słabej jakości erzac.

O to, gdzie powstał makaron spiera się kilka krajów. Włosi dowodzą, że pomysł na tanią i łatwą do przechowania żywność pojawił się w I w. p.n.e. w czasie rozwoju Rzymu i braku odpowiedniej ilości jedzenia dla jego mieszkańców. Proste danie, początkowo przeznaczone dla biedoty, z czasem osiągnęło niezwykłą popularność, którą cieszy się do dziś.

 

A jaki jest Twój ulubiony makaron?

 

???????????????????????