Sznycel z indyka w sosie paprykowym to jeden z lepszych pomysłów na obiad! Możesz go podawać z dowolnym dodatkiem: ziemniakami, sałatką, frytkami lub z makaronem!
składniki:
- 4 sznycle z indyka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula
- 1 duży dojrzały pomidor
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 150 ml kwaśnej śmietany
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
przyrządzanie:
- Sznycle z indyka doprawiamy solą i pieprzem.
- Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron do lekkiego zarumienienia.
- Mięso zdejmujemy z patelni i wrzucamy na jego miejsce cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy słodką paprykę – mieszamy.
- Na patelnię ponownie dodajemy mięso oraz pokrojonego w kawałki pomidora (bez skórki).
- Kładziemy patelnię z powrotem na ogień, dolewamy odrobinę wody i wsypujemy ostrą paprykę – dusimy około 15 minut.
- Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku i podajemy z dowolnym dodatkiem (makaron, ziemniaki, ryż, frytki, sałatka). Możemy przyozdobić listkami świeżej bazylii.