W sklepach zaczynają pojawiać się produkty sezonowe, które mają wiele cennych składników. Warto z nich korzystać, ponieważ wiele z nich znika tak szybko jak się pojawia. Jednym z takich produktów sezonowych są szaragi. Są one wartościowym produktem, którego warto wprowadzić do swojej diety. Wiele osób rezygnuje z tego, ponieważ nie wie jak przygotować szparagi. A to wcale nie jest trudne i nie wymaga wiele wysiłku.
- Umyj
Koniecznie je umyj. Tak jak każdy owoc i warzywo, szparagi również muszą być dokładnie umyte, by być gotowe do spożycia.
- Odetnij końcówki
Szparagi białe i zielone mają zabarwione na fioletowo końcówki. I jest to część szparagów, który musimy obciąć. Należy uciąć dolną część, do momentu, gdzie będzie ona miała jednolity kolor.
- Zwiąż wszystkie szparagi razem
Jeśli zamierzasz gotować szparagi, to najpierw zwiąż je wszystkie. W ten sposób będziesz mieć pewność, że żadna z nich nie zsunie się do wody w całości, co sprawi, że jej górna część się rozgotuje.
- Gotuj od 4 do 10 minut
Długość gotowania szparagów, zależy od ich grubości.