Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Szparagi w sosie hollendaise

Wykwintny sos hollendaise przygotowany na bazie zółtek jaj dobrze komponuje się z zielonymi szparagami

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 40 minut

liczba porcji: 2

składniki:
pęczek szparagów
4 łyżki octu z białego wina
1 łyżeczka posiekanej dymki
5 ziaren pieprzu
liść laurowy
125 g masła
szczypta soli i pieprzu Cayenne
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki śmietanki kremówki

przyrządzanie:

Szparagi dokładnie umyć, obrać, usunąć zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek białą bawełnianą nitką, wstawić do głębokiego rondla do gotującej się wody, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Wody w rondlu powinno być tyle, aby czubki szpargów nie były nią zakryte. Gotować ok. 10 minut pod przykryciem.
W tym czasie przygotować sos hollendaise: ocet wlać do garnka, dodać posiekaną dymkę, ziarna pieprzu, liść laurowy. Gotować na dużym ogniu bez przykrycia do chwili gdy zostanie 1 łyżka stołowa płynu. Wlać ją do żaroodpornej salateki, odsączając resztę składników. Salaterkę umieścić w garnku z gorącą wodą, którą nadal podgrzewać, uważając, aby nie zawrzała. Dodać zółtka i cały czas ucierać do chwili aż masa zgęstnieje. Dodawać po jednym kawałku masła i nadal ucijać aż uzyska konsystencję przypominającą majonez. Wlać sok z cyrtyny, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietankę. Wlać do dwóch salaterek, w których maczać szparagi.