
Szparagi, szczególnie zielone, doskonale smakują pieczone lub grillowane
czas: 40 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
kilkanaście platerków wędzonego boczku
3 łyżki oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
Szparagi umyć i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki, po czym cienko obrać. Gootwać 5 minut w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku zanurzone do 2/3 wysokości. Odsączyć, po czym każdą sztukę obwinąć plasterm boczku, skopić oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Grillować ok. 10 minut na rozgrzanym ogrdowym grillu na tacce aluminiowej lub pod grillem w piekarniku.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













