
Wyszukane danie idealne na majową przystawkę.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
Pęczek białych szparagów (około 1 kg)
300 g pieczarek
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
2 łyżeczki sezamu
2 łyżeczki soku cytrynowego
1 łyżka masła
pęczek natki pietruszki
po szczypcie soli, cukru, gałki muszkatołowej, świeżo zmielonego pieprzu
przyrządzanie:
Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru, soli i soku cytrynowego przez około 7 minut. Grzyby umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć orzechy i sezam, dodać grzyby i smażyć przez około 5 minut. Mocno doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i łyżeczkę soku z cytryny. Szparagi odcedzić, ułożyć na talerzach i obłożyć grzybami.