
Połączenie delikatnego smaku szparagów z intensywnym i aromatycznym wędzonym łososiem daje naprawdę smakowity rezultat
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 2
składniki:
pęczek białych szpapargów
100 g wędzonego łososia (może być sałatkowy)
dwie łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
sól, pieprz, łyżeczka cukru
przyrządzanie:
Szparagi umyć, a anstepnie usunąć zdrewniałe końcówki. Obrać dość cienko, a następnie związać w pęczek bawełnianą nitką i gotować w wysokim garnku przez ok. 10 minut we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odsączyć.
Łososia pokroić, i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło. Smażyć przez 2 minuty, dodając sok z cytryny, pieprz i szczyptę soli, a pod sam koniec koperek. Szparagi układać na talerzach i polać przygotowanym sosem. Podawać natychmiast na gorąco
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













