Do przygotowania duszonego szpinaku potrzebny nam będzie szpinak, mąka, masło oraz śmietana. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1 kg szpinaku
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki 12%
- sól
Przygotowanie:
Szpinak namoczyć, dokładnie wypłukać, przebrać, usunąć nadpsute części liści, odciąć grube końce ogonków, osączyć z wody.
Szpinak wrzucić di osolonego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Mąkę przesmażyć na maśle, dodać śmietankę, zagotować, dodać szpinak i dusić 10 minut na małym ogniu mieszając. Doprawić i podawać do mięsa, omletów lub jajek sadzonych. Zamiast śmietanki można użyć 100 ml bulionu
Szpinak można pod koniec doprawić 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Podając szpinak można go posypać 1 posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo. Uduszony szpinak można wymieszać z 2 jajkami, przełożyć do naczynia do zapiekania lub małych foremek i piec 20 minut w temperaturze 200 st.C.