Każdy z nas ma jakąś kulinarna traumę z dzieciństwa. Dla większości osób jest nią szpinak, czyli paćkowate danie przygotowywane bez przypraw i pomysłu w szkolnych i przedszkolnych jadłodajniach. A przecież to jedno z najsmaczniejszych, dających ogromne pole do popisu warzyw. Co więcej, powiedzmy to wprost - szpinak jest pyszny!
A poza tym, że pyszny niezwykle zdrowy. Daje on możliwość przygotowania niezwykłych potraw o różnych smakach. Dzięki mrożonkom dostępny jest bez problemów przez cały rok.
Mając świeży szpinak proponujemy przygotować proste, a efektowne dania na przystawkę. GRECKIE ROŻKI ZE SZPINAKIEM nie wiadomo kiedy rozejdą się z talerza, a zarówno SZPINAK Z BURACZKAMI I FETĄ jak i Z RODZYNKAMI I ORZESZKAMI rozbudzą nasz apetyt przed daniem głównym. A tu możemy już poszaleć. Do wyboru bez względu na porę roku, mamy (proszę przeczytać i spróbować nie oblizywać się ze smakiem):
CANELLONI ZE SZPINAKIEM, czyli pracochłonny rarytas, odpłacający włożoną energię wybitnym smakiem,
TARTĘ ZE SZPINAKIEM, która oprócz przysmaku jest doskonałym pretekstem do kosztowania czerwonego wina,
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, czyli potrawę powoli wdzierająca się na nasze stoły,
oraz SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ, będące wybitnym dowodem na to, że kuchnia włoska lubi wyraziste i proste połączenia.