Obfitująca w odżywcze składniki przekąska z kuchni greckiej
przepis z kuchni: greckiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
700 g świeżego szpinaku
4 małe buraczki
200 g sera feta
oliwa z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
dwa małe ząbki czosnku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Szpinak dokładnie opłukać, usunąć ogonki. Buraczki obrać ze skórki i pokroić w centymetrową kostkę. Dusic przez ok. 15 minut podlewając niewielką ilościa osolonej wody, a potem odsączyć. Szpinak dusić chwilę na rozgrzanej oliwie, dodać sok cytrynowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodac buraczki, fetę, delikatnie wymieszać, podgrzać i na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.