Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Szpinakowa tarta z serem feta na kruchym cieście

Genialna tarta według przepisu Ewy Wachowicz. Niebo w gębie! Przed wami przepis na tartę ze szpinakiem i serem feta. Tarta jest na kruchym spodzie. 

składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 2 opakowania sera feta nietłustego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka (do farszu)
  • 2 żółtka (do spodu)
  • łyżka śmietany 18%
  • 100 g masła
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

  • Mąkę przesiej, dodaj masło i pokrój nożem na drobniejsze kawałki.
  • W mące zrób dołek i dodaj dwa żółtka oraz śmietanę i szczyptę soli.
  • Całość wymieszaj, ugniataj i gotowe ciasto włóż do lodówki na godzinę.
  • Po godzinie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę (dno i boki) oraz nakłuj widelcem.
  • Na cieście ułóż papier do pieczenia i obciąż dwiema garściami fasoli, aby ciasto nie „wstało”.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po piętnastu minutach usuń papier z fasolą i piecz jeszcze przez 5 minut.
  • Czas na farsz. Masło rozgrzej na patelni i dodaj czosnek. Podsmaż go lekko, dodaj mrożony szpinak  i smaż, aż woda odparuje.
  • Wyłącz gaz, dodaj ser feta oraz jajka. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
  • Masę dobrze wymieszaj, ułóż na podpieczone ciasto.
  • Piecz w piekarniku  w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.