Genialna tarta według przepisu Ewy Wachowicz. Niebo w gębie! Przed wami przepis na tartę ze szpinakiem i serem feta. Tarta jest na kruchym spodzie.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 400 g szpinaku mrożonego
- 2 opakowania sera feta nietłustego
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka (do farszu)
- 2 żółtka (do spodu)
- łyżka śmietany 18%
- 100 g masła
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
- Mąkę przesiej, dodaj masło i pokrój nożem na drobniejsze kawałki.
- W mące zrób dołek i dodaj dwa żółtka oraz śmietanę i szczyptę soli.
- Całość wymieszaj, ugniataj i gotowe ciasto włóż do lodówki na godzinę.
- Po godzinie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę (dno i boki) oraz nakłuj widelcem.
- Na cieście ułóż papier do pieczenia i obciąż dwiema garściami fasoli, aby ciasto nie „wstało”.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po piętnastu minutach usuń papier z fasolą i piecz jeszcze przez 5 minut.
- Czas na farsz. Masło rozgrzej na patelni i dodaj czosnek. Podsmaż go lekko, dodaj mrożony szpinak i smaż, aż woda odparuje.
- Wyłącz gaz, dodaj ser feta oraz jajka. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
- Masę dobrze wymieszaj, ułóż na podpieczone ciasto.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.